ZAJÍMAVOST - Éčka v potravinách není nutné démonizovat
Na chatu iDNES, jenž byl součástí Dnů bezpečnostni potravin, který pořádá Informační centrum bezpečnosti potravin Ústavu zemědělských a potravinářských informací ve spolupráci s Úřadem pro potraviny Ministerstva zemědělství ČR a dalšími subjekty, odpovídali na dotazy odborníci na bezpečnost potravin.
Experti z Vysoké školy chemicko-technologické v Praze hovořili v on-line rozhovoru o správném postupu při nákupech a o chemikáliích v jídle. "´Éčka´ není nutné démonizovat, jde o velmi pečlivě sledované látky," uvedli mimo jiné.
Na otázky čtenářů iDNES odpovídala skupina odborníků z fakulty potravinářské a biochemické technologie VŠCHT v Praze. O výživě hovořila Jana Dostálová, otázky na mikrobiologii zodpovídala Dana Savická a Kamila Zdeňková a ohledně cizorodých látek a aditiv se vyjadřovala Jana Hajšlová.
"Při výrobě řady potravin se neobejdeme bez použití tzv. aditivních sloučenin – potravinových přísad. Jde o látky, jejichž bezpečnost před povolením užívání byla důkladně testována a v dávkách odpovídajících doporučeným nemohou poškodit zdraví běžných konzumentů," uvedla na iDNES Hajšlová.
"Potravinových přísad je velmi mnoho, a tak se pro usnadnění komunikace označují "éčky". Pod tímto označením se mohou skrývat i látky vysloveně zdraví prospěšné jako vitaminy, nebo látky "přírodního" původu – např. z rostlin izolovaná barviva. Je pravda, že některá aditiva jsou synteticky vyrobená – jako např. kyselina benzoová. Ale bez použití konzervačních prostředků bychom nemohli zajistit bezpečnost výrobků, které se používají opakovaně po otevření," uvedla.
"Jen výjimečně mohou některá "éčka" vyvolat u konzumentů potíže. Zdůrazňuji ale, že jde o lidi, kteří trpí alergiemi či různými formami intolerancí. Příkladem je oxid siřičitý. Lidé, kteří o tomto svém problému vědí, mají možnost při kontrole deklarace se takovému výrobku vyhnout," dodala profesorka VŠCHT.
Článek použit s písemným souhlasem www.bezpecnostpotravin.cz Informační centrum bezpečnosti potravin MZe
V případě nejasností, nebo dotazů, pište na email Lubos.Kass@profitech-food.cz
Luboš Käss, Müller Food Additive, s.r.o.
Müller Food Additive, s.r.o.
Horní Žďár 45
363 01 Ostrov
tel.: 353 844 571, 353 616 190
fax: 353 616 199
e-mail: info@profitech-food.cz